Camera drone regels 2021

UPDATE 2022: Lees onze nieuwste EU dronebewijs blog voor het behalen van je dronebewijs.

Nederland neemt per 31 december 2020 de nieuwe evenredige en op risico’s gebaseerde EU-regels aan. Omdat de markt voor (consumenten) drones erg groeiende was moest dit gebeuren. Eerst vielen lichtere drones in de EU onder verschillende en versnipperde nationale veiligheidsvoorschriften. Ook werd op de naleving van de regels niet erg streng gecontroleerd. Vanaf 2021 gebeurt dit dus wel en zo kan de luchtvaartsector in de EU veilig groeien.

Drones worden vanaf dan ingedeeld in een aantal drone categorieën. De gemiddelde consumentendrone valt in de open categorie, vandaar dat er op deze categorie nu dieper op wordt ingegaan. De open categorie bestaat weer uit 3 subcategorieën: A1, A2 en A3.

Subcategorie A1: lichte drones.
De open subcategorie A1 is voor drones die minimaal 250 gram en maximaal 900 gram wegen (of 500 gram, als je drone nog geen CE label heeft). De regels die hierbij horen vind je onderaan dit artikel, bij de algemene regels van de open categorie.

Subcategorie A2: medium drones.
In de open subcategorie A2 vallen drones met een maximaal gewicht van 4 kg (of 2 kg als je drone nog geen CE label heeft). Hiervoor moet je een aanvullend examen doen, deze bestaat uit 30 schriftelijke vragen. Ook moet je kunnen verklaren dat je praktijkervaring hebt opgedaan, maar dat wordt verder niet getoetst.

Subcategorie A3: Zware drones.
De open subcategorie A3 is bedoeld voor zware drones met een maximaal gewicht van 25 kg. Je hoeft hiervoor niet extra exames te doen. In ruil daarvoor moet je met deze drones wel minimaal 150 meter afstand houden van mensen, bebouwing, industrieën en recreatiegebieden.

Wat houden de nieuwe drone regels van de open categorie in voor jou als consument?

Algemene regels voor alle categorieën van de open categorie:

  • Jij moet jezelf gaan registreren bij de RDW. Van het RDW krijg jij een identificatienummer, dit is jouw unieke persoonscode, die je als een soort nummerbord moet monteren op jouw drone. Zodat de overheid bij jou uit kan komen als je de regels overtreedt. Let op: jouw identificatienummer moet altijd zichtbaar zijn op jouw drone. Het makkelijkst is om de code op een sticker te zetten en deze op jouw drone te plakken.
    (Persoonsregistratie voor jouw drone hoeft niet als jij geen camera op jouw drone hebt en als jouw drone niet zwaarder is dan 250 gram)
  • Je moet een theoriecursus volgen als je drone meer weegt dan 250 gram. Na het behalen van de cursus krijg je een EU dronebewijs met een geldigheid van 5 jaar.
  • De maximale vlieghoogte van jouw drone wordt 120 meter. [Let op: De meeste drones kunnen KM’ers hoog vliegen]
  • Je moet de drone altijd kunnen blijven zien
  • Vlieg niet boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, gebieden rondom vliegvelden, industrie- en havengebieden en andere no-flyzones.
  • Je mag niet in het donker vliegen.
  • Je moet altijd voorrang geven aan al het vliegverkeer zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat je direct moet landen zodra je een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met je drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
  • Je mag voor privégebruik luchtopnamen maken met je drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet je rekening houden met de privacy rechten van anderen. Je mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als je iemand filmt of fotografeert moet je hem daarvan op de hoogte brengen.
  • Als dronepiloot ben je minimaal 16 jaar oud, tenzij je vliegt met een drone die lichter is dan 250 gram.
  • Je mag in andere EU lidstaten vliegen, onder dezelfde condities als in Nederland. Neem dus je EU dronebewijs mee op reis!
  • Een boete kan wel oplopen tot €7.800!
  • Let ook op of je aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt bij drone ongevallen!

Vind hier onze top consumenten drones met camera of vermijd drone regels en bekijk de drones onder 250 gram.