Wat is een EU Drone bewijs? En heb je er echt een nodig?

In dit artikel gaan we dieper in op het EU dronebewijs. Wij krijgen namelijk vaak vragen of een EU dronebewijs echt nodig is en waar je deze het beste kan halen. Na het lezen van deze blog weet jij precies of jij een dronebewijs nodig hebt, hoeveel tijd en geld jij er aan kwijt bent en hoe het examen eruit ziet.

Wat is een EU drone bewijs?

Per 31 december 2020 is het in de EU verplicht geworden om een dronebewijs te behalen voor het besturen van bepaalde drones. De reden was dat de markt voor consumenten drones erg groeiende was en er nog geen duidelijke regelgeving op dit gebied was. Met een dronebewijs kun je aantonen dat je de regels kent omtrent het vliegen met een drone. Deze kun je aanvragen bij het RDW na het voltooien van een EU drone cursus

Je start altijd met een dronecursus A1+A3 (het basis dronebewijs), vervolgens kun je het A2 aanvullende dronesbewijs behalen. Met dit bewijs kun je met gepaste afstand boven niet betrokken mensen vliegen.

Heb ik een EU dronebewijs nodig?

Je hebt niet altijd een EU dronebewijs nodig. Als jij alleen wilt vliegen in Nederland met een lichte drone? Dan heb je er vaak geen een nodig. Wil jij een kwalitatieve drone kopen en deze ook gebruiken in het buitenland? Dan kan het zijn dat jij wel een dronebewijs nodig hebt.

 1. Als eerst moet je dus bij het kopen van een drone nagaan in welk (EU) land je ermee wilt gaan vliegen. Want op landelijk niveau spelen er vaak nog aparte regels wat betreft drones. Deze kun je zelf opzoeken door even te googelen. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je jouw drone voornamelijk in Nederland wilt gebruiken.
 2. Vervolgens speelt het gewicht van jouw drone een belangrijke rol. Voor drones onder de 250 gram heb je geen EU drone bewijs nodig. Wel zul je jouw drone moeten registreren bij het RDW. Registratie bij het RDW is alleen nodig als er een camera op jouw drone zit. De DJI Mavic Mini 3 Pro valt hieronder.
 3. Weegt jouw drone tussen de 250 en 500 gram? Bijvoorbeeld de DJI Mavic Air 2s? Dan moet je wel een EU dronebewijs A1 + A3 halen. Gelukkig hoeft dit niet op locatie. Je kunt gewoon dit examen online behalen. Dit komt omdat jouw drone valt onder subcategorie A1. Na het behalen van dit dronebewijs mag je nog niet boven menigtes van mensen gaan vliegen. Hiervoor zul je eerst het aanvullende EU dronebewijs, ook wel bekend als A2, moeten halen.
 4. Is jouw drone zwaarder dan 500 gram maar lichter dan 2 kg? Dan val je onder subcategorie A2. De DJI Mavic 3 of DJI Phantom 4 Pro V2 vallen hier bijvoorbeeld onder. Naast een theorie examen moet je nu ook een vaardigheidsexamen doen. Het A2 examen kun jij net als het A1/A3 examen gewoon online doen. Na het behalen van het examen kun je hiermee aantonen dat je veilig in de buurt van niet betrokken mensen kan vliegen. Dit moet wel altijd op een afstand van 50 meter zijn. 

Kom je er niet uit of is jouw drone nog zwaarder dan 2 kilo? Dan kun je de dronebewijs test doen op dronewijzer.nl 

Waar kan ik een dronebewijs halen?

Een dronebewijs haal je bij EUdronebewijs.nl. Deze organisatie staat ook wel bekend als Drone Class, hét opleidingsinstituut voor dronepiloten. Naast het behalen van je A1+A3 en A2 dronebewijs kun je hier ook praktijk gerichte lessen krijgen. Zo kun je vliegles krijgen van dronedeskundigen of een training volgen om de perfecte droneshots te maken!

Hoeveel kost het om het EU dronebewijs te behalen?

De kosten van het basis A1+A3 EU dronebewijs is €99,-. Het aanvullende A2 EU dronebewijs kost ook €99,-. Je kunt ze ook beide tegelijk kopen zodat je alles gelijk in één keer weet.

Een losse praktijk vliegles voor A2 piloten kosten €99 per uur.

De kosten voor het aanvragen van een vliegbewijs bij het RDW zijn €10. Deze kosten staan los van de EU dronebewijs cursus kosten.

Hoelang duurt het om je dronebewijs te behalen?

Na het lezen van vele reviews zijn wij tot de conclusie gekomen dat je binnen 5 tot 10 uur jouw A1 + A3 EU dronebewijs kunt behalen. Dit ligt natuurlijk aan jouw eigen leersnelheid en ervaring. Het A2 examen moet jouw lukken binnen 4 uur!

Dronebewijs examen maken

Hoe ziet het EU dronebewijs examen eruit?

Als jij via eudronebewijs.nl een droneopleiding aanvraagt dan zit hier een opleiding + het examen bij inbegrepen.

De opleiding bestaat uit een digitale leeromgeving die jou helpt voorbereiden voor het drone examen. Dit examen doe je uiteindelijk online thuis achter jouw computer of laptop op de dag en tijdstip dat jouw uitkomt.

A1/A3 dronebewijs examen

Onderwerpen die in het A1/A3 examen aan bod komen zijn:

 • Luchtveiligheid en regelgeving
 • Luchtruimrestricties
 • Menselijke prestaties
 • Operationele procedures
 • Algemene kennis van een onbemand luchtvaartuig
 • Privacy en gegevensbescherming
 • Verzekeringen

Het A1+A3 examen bestaat uit 40 meerkeuze vragen. Om je EU dronebewijs te behalen moet je 75% dus 30 vragen goed beantwoorden.

Mocht je dit niet halen, dan krijg je onbeperkt gratis herkansingen! Falen is dus geen optie bij EUdronebewijs.nl

A2 dronebewijs examen

De examenprocedure voor het A2 dronebewijs is erg vergelijkbaar met die van het A1/A3 dronebewijs.

Het EU Dronebewijs A2 examen bestaat wel maar uit 30 meerkeuze vragen. Ook hier geldt weer dat je 75% van de vragen goed moet beantwoorden om het examen te behalen. Bovendien heb je weer onbeperkt herkansingen.

De onderwerpen die aan bod komen zijn de volgende:

 • Meteorologie
 • Vliegprestaties
 • Vluchtvoorbereiding

Hoelang is een EU dronebewijs geldig?

Jouw EU dronebewijs is 5 jaar geldig. Daarna zul je hem moeten verlengen!